1 ay sonra Rusya
Rusya'ya geleli yaklaşık Bir ay olmuştu. Üniversite mezunu olmadığım için istediğim gibi bir iş bulamamıştım. Bıkkın bir nefes verip yerleri silmeye başladım. Ülke de yabancı olduğum için bana bu işi bile zor vermişlerdi.
Hikaye yada filmlerde ki gibi olmuyormuş. Gurbette kolay lokma yoktu. Ben kendimi toparlayıp annemi almayı düşünürken, daha aç karnını doyuramıyordum. Ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyordum.
"Kolay gelsin Armin"
Rusça konuştuğu kelimeleri anlamıştım. Rusçam iyiydi, zaten bu ülkeye gelmeyi o yüzden istemiştim.
"Teşekkür ederim Natalie"
Natalie garsondu. İyi bir kızdı.
"Sana bir haber getirdim bilmem ilgini çeker mi?"
Tek kaşım havalandı
"Merak ettim. Anlatır mısın?"
Natalie boğazını temizleyip
"Bir hizmetçilik işi var parası iyi"
"Ne kadar?"
"Senin aldığın maaşın 15 katı"
Şaşkınlıkla ağzım açık kaldı
"Bu işte kötü bir şeyler hissediyorum"
"Kötü bir şey yok. Adam Multi milyoner ve biraz aksiymiş onun dışında sorun yok"
"Sen nerden biliyorsun?"
"Arkadaşım orda çalışıyor. Gerçekten de hizmetçilik yapıyor. Sadece orda çoğu şey yasak ve tatilini villanın içinde geçirmek zorundasın"
"Tatil yok mu yani?"
"Bir kaç gün deneme süresi var. Eğer kalmaya karar verirsen bir senelik sözleşme imzalayorsun. Bir sene villadan çıkmak yasak"
Bana göre tuhaftı ama yapılmayacak bir şey değildi. Bir sene biraz fazla olsa da dayanılmayacak gibi değildi.
2 gün sonra
Geldiğim ihtişamlı saraydan hallice villaya bakarken ıslık çalma isteğiyle bir süre boğuştum. Böyle bir villada yaşarsan elbette vereceğin miktar sorun olmazdı. Kesinlikle içinde ki kart karga yattığı yerden para kazanıyordu. Bu işe girmeye aslında niyetim yoktu ama parası iyiydi ve Natalie beni bir sorun yaşamayacağıma dair ikna etmişti.
Korumalar bana inceleyici bakışlarını atınca kendimi toparlayıp onların önüne doğru ilerledim. Hafif tebessümüme onların çatık kaşları eşlik edince boğazımı temizleyip
"Merhaba iş için gelmiştim. Elena hanım beni tanıyor"
Elena'nın burda ikinci senesiymiş. O iki sene çalıştığına göre bende çalışırdım herhalde. Benim için önemli olan güvenlikti, parası iyi de olsa güvende hissetmediğim yerde duramazdım.
"Üstünü arayın"
Ne? Üstümü mü arayacaklardı? Bir kaç adım geriye attım el değmemiş bedenimi bu korumalara elletecek değildim. Korumalarla karşılıklı kaşlarımız çatıldı.
"Kadın yok mu aranızda?"
Adamlar birbirine bakıp tekrar bana döndü. Bir koruma Tatiana diye bağırınca derin bir nefes aldım. Kadın koruma yanıma gelince her yerimi elleyerek beni kontrol etti. Sonunda beni villanın içine almışlardı. Daha korumaları bu kadar zor geçmişken, bu işi alabileceğimi hiç zannetmiyordum.
Beni çalışma odası gibi bir yere götürdüler. Az bekledikten sonra sarışın yakışıklı bir adam odaya girince ayağa kalktım. Patronu daha yaşlı bekliyordum ama genç olması daha iyi olurdu. Hayalimde canlandırdığım sarışın yaşlı bir adamken, sarışın ve genç olması beni şaşırtmıştı. Rus denince aklıma hep sarışınlar geliyordu. Kumral olanları burda görmüştüm daha çok. Yoksa inanmak benim için zor olacaktı.
"Hoşgeldin Oturabilirsin Armin hanım"
Ay ne kadar nazik bir adamdı. Şimdiden onu sevmiştim. Yavaşça kalktığım sandalyeye oturdum. Benim bilgilerimin olduğu kağıtları eline alıp okumaya başladı.
"Türk müsün?"
Kaşlarım çatılmıştı. Umarım ırkçı bir pislik çıkmazdı.
"Evet Türk'üm" derken bir göğsüm kabarmadı değil. İşi alamayacak bile olsam saçma yalanlara başvurmayacaktım. Zaten yalan söylemek ne işime yarayacaktı?
Adam bir süre yüzüme bakıp beni izledi. Bir yandan da düşünüyordu. Her yerde ırkçılık olmak zorunda mıydı arkadaş.
Tekrar önüne dönüp kağıtları incelemeye devam etti.
"Evli misin? Bu konu da bilgi eklememişsin"
"Bu önemli mi?"
"Evet evliler alınmıyor"
Derin bir nefes alıp
"Bekarım" dedim.
Herhalde Türkiye'ye giderek beni araştırmazlardı.
"Patron bu konularda titizdir. Burda kalmana karar verirse her şeyine kısıtlama getirecek. Telefon kullanmak yasak. Sadece haftada bir gün iznin var, o gün bana gelebilir sadece bir kişiyi arayabilirsin. Eğer telefon ile yakalanırsan hem kovulur, hemde yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalırsın. Beni iyice anlamanı istiyorum"
Yutkunma ihtiyacı ile kavrulan boğazımı tatmin etmek için derince yutkundum. Bu adam neyden bahsediyordu? Param olsa buraya niye gelecektim? Başımı yukarı aşağı salladım.
"Korumalarla içli dışlı olmak, aşk yaşamak yasak. Patron bunlardan hiç hoşlanmaz. Ayrıca son kovulan kız ona kur yaptığı için kovuldu. Sulu insanlar dan hoşlanmaz"
Ne anlatıyorsun abi diyemediğim için şekilden şekle girmek isteyen yüzümü boş bir ifade de tuttum.
"Bu bir sene için geçerli değil mi?"
"Evet sadece bir sene için geçerli"
Neyse aşık olsakta bir sene sonra evlenebilirdik. Ona da karışan çıkmazdı herhalde. Benim sevmem imkansız gibi bir şeydi zaten. Şaşırdığım şey ben bu adamı patron sanmıştım ama değilmiş. Bu adam patron kılıklı ise, patron olan ne kılıklıydı? Geliyor muydu gelmekte olan? Patronumun iyi çıkmasına biraz erken sevinmiş, şu an hayal kırıklığına uğramıştım.
"Anlıyorum"
"Giyim kıyafet senin için önemli mi?"
Beni süzünce yanaklarım biraz kızardı.
Burda ki kadınlar kadar açık giyinmediğim kesindi.
"Değil"
En fazla ne kadar açık olabilirdi ki bir hizmetçi kıyafeti? Tabi fantazi yapmıyorsanız.
"Bu iyi oldu"
"Ne zaman başlayacağım işe?"
"Hemen bugün. Benim onayımdan geçtiğin için artık burdan çıkamazsın. Çalışmak istemiyorsan da kara listeye alınır bir daha buraya gelirsen düşman sayılırsın"
Vay kinci pislikler. Çıkmak yasakmış falan filan.
"Ama kıyafetlerim?"
"Önemli değil sana kıyafet verilecek"
Neyse en azından çıplak gez demedi
"Tamam. Sözleşme ne zaman olacak?"
"Sözleşme patron istediği zaman imzalanacak"
Ee buna da tamam diyelim bari. Ah para sen insana neler yaptırırsın. Umarım kovulsam da çalıştığım günlerin parasını alabilirdim. Adam ayağa kalkınca bende kalktım.
"Beni takip et" diyerek önden yürümeye başladı. Beni mutfağa götürünce
"Buraya bakın hanımlar" diyerek mini etekli seksi kadınların bana dönmesini sağladı. Kendimi güzellik yarışmasına girmiş paspal bir kız gibi hissettim. Onların yanında hiç şansım yoktu. O kadar diyim yani.
"Bu yanımda ki kız yeni çalışma arkadaşınız. Ona evin kurallarını öğretin ve uyum içinde çalışın"
"Emredersiniz Petrov bey"
Hep bir ağızdan söylemişlerdi. Ve bu adama sundukları saygı beni şaşırmıştı.
"Bol şanslar Armin" diyerek hafif tebessüm etti.
"Teşekkür ederim" diyerek karşılık verdim. Petrov gidince kızların meraklı bakışları beni buldu.
Bir kız yanıma yaklaşıp
"Hoşgeldin adım Elena"
Demek Elena oydu.
"Hoşbuldum Elena ben Natalie'nin arkadaşıyım"
"Demek seni ikna etmiş bana senden bahsetmişti"
Elena kulağıma doğru yaklaşıp
"Petrov'a seni işe alması için az dil dökmedim" diyerek benden ayrılarak gülümsedi.
Kaşlarım şaşkınlıkla havalandı. Hani burda sevgili yapmak yasaktı?
Elimi enseme koyarak gülümsedim.
"Ah teşekkür ederim. Sana minnettar kalacağım"
"Sorun değil" diyerek gülümsedi.
"Bunlar da Olga ve Marina"
Onlara gülümseyerek
"Memnun oldum kızlar"
İkisi de bana tebessüm ederek
"Bizde memnun olduk" dediler
"Hadi gel benimle, sana kıyafet vereyim Armin"
Başımı sallayıp diğer kızlara gülümseyerek Elena'yı takip etmeye başladım. Allah sonumuzu hayır etsindi artık.